SQL Server i molnet på 10 minuter

26 oktober 2017

Steg för steg – sätt upp en SQL Server i Azure

När jag började jobba med BI en gång i tiden var en ny SQL Server ett stort och dyrt projekt. Hårdvara skulle beställas och installeras i en serverhall vilket ofta tog lång tid. Dessutom beställde man nästan alltid hårdvara med en stor överkapacitet eftersom man ville ha utrymme att växa. Nästan alltid blev det onödigt dyrt.

Idag finns det som tur är ett enklare sätt – molnet.

Azure är Microsofts molntjänst som kan användas till det mesta. Här ska jag visa hur en SQL Server sätts upp i Azure på bara 10 minuter (max).

För att jobba med Azure måste man ha ett konto. Det är kostnadsfritt att registrera sig och nya användare får en kredit på 1600 kr som kan användas till precis vad som helst under 30 dagar.

Nu kör vi – Steg för steg

Logga in i Azure-portalen. I panelen till vänster, klicka på ”Virtuella datorer”.

Eftersom det inte finns några virtuella datorer än så är listan tom. Klicka på ”Lägg till” i övre vänstra hörnet.

 

Sök efter ”SQL Server” och välj ”SQL Server 2016 SP1 Standard on Windows Server 2016”.

Klicka på ”Skapa”.

Fyll i formuläret och klicka på ”OK”.

  • Namn – det namn servern kommer att få.
  • Typ av virtuell datordisk – välj mellan SSD och HDD. SSD är snabbare och lite dyrare än HDD.
  • Prenumeration – välj den kostnadsfria utvärderingsversionen (som man får som nyregistrerad användare).
  • Resursgrupp – är bara ett namn på den grupp som servern kommer att ingå i. Skapa en ny med valfritt namn.
  • Plats – välj en plats. Ju närmare ju bättre.

 

Nästa steg är att välja storlek på servern. Det finns servrar i alla storlekar och beräknat pris presenteras.

Klicka på ”visa alla”, välj alternativet ”E2S_V3 Standard” och klicka på ”Välj”. Serverstorleken kan ändras i efterhand.

Behåll alla standardinställningar och klicka på ”OK”.

I ”SQL-anslutning”, ange ”Offentligt (Internet)” för att göra servern nåbar från alla IP-nummer. Detta är givetvis inte det säkraste alternativet och i ett skarpt läge skulle man förmodligen vilja göra servern lite säkrare. Men i detta blogginlägget bekymrar vi oss inte om det.

I nästa fält står det ”Lösenord” men det är ett fel i gränssnittet, det borde stått ”Port”. Här anges vilken port SQL Servern ska kommunicera på. Default är 1433 och det finns sällan någon anledning att ändra det.

Låt övriga inställningar vara som de är. Klicka på ”OK” för att gå vidare.

En sammanställning av servern med ett estimerat pris per timme presenteras nu. Kostnaden kommer att dras från krediten på den kostnadsfria utvärderingsversionen. Klicka på ”Köp”.

Köpet är klart – nu skapar Azure din server

Vi är snart klara och inga konstigheter så här långt, eller hur? Azure börjar nu jobba med att skapa upp servern. Detta tar normal sett bara några minuter och i dashboarden kan man se att en ny server håller på att läggas till.

När servern är färdig skickas man till översikten för den nyskapade SQL Servern. Man kan även nå den från panelen till vänster under ”Virtuella datorer”. Här finns allt man behöver för att administrera sin server. Man kan t.ex. starta och stoppa den, lägga till fler diskar och skala upp eller ner den efter behov.

Kopiera den offentliga IP-adressen, den behövs i nästa steg.

 

Logga in på servern med fjärrskrivbord

För att logga in på servern med fjärrskrivbord i Windows:

Start -> skriv ”mstsc” -> [enter]

Skriv eller kopiera in IP-adressen och klicka på “Anslut”.

Klicka på:

  1. ”Fler alternativ”
  2. ”Använd ett annat konto”
  3. Skriv in användarnamn och lösenord som angavs när servern sattes upp
  4. ”OK”

Kryssa i ”Fråga mig inte igen..” och klicka på ”Ja”.

För att köra fjärrskrivbord på Mac, ladda hem “Microsoft Remote Desktop” från App Store och anslut på motsvarande sätt.

Inloggad med fjärrskrivbord kan man se att servern är preppad med SQL Server 2016 och redo att användas.

Det gick ju lätt!

Servern kan skalas upp och ner och mer disk kan tillföras efter behov. Allt görs i Azure-portalen snabbt och lätt. Ett tips är att gå in i portalen och stänga av servern när den inte används för att spara krediter. I en skarp Azure-miljö skulle kontot kopplas till ett kreditkort. Kostnaden dras en gång i månaden och man sätter normalt ett utgiftstak för att kostnaderna inte ska skena iväg.

Jag tycker personligen att molntjänster är helt fantastiska att arbeta med. Det är snabbt och lätt att få upp servrar och miljön kan skalas efterhand med några enkla klick. Man behöver inte längre betala för kapacitet som inte används.

Microsoft Azure är toppen, men det finns många andra molnleverantörer att tillgå. Om man inte vill använda just Microsoft så skulle jag rekommendera Amazon som också är väldigt bra.

Ett alternativ till att sätta upp en virtuell maskin med SQL Server i Azure är också att använda Azure SQL Data Warehouse, men mer om det i ett annat blogginlägg.

För dig som vill testa det senaste inom ”datalager som tjänst” i molnet rekommenderar jag att titta till vår partner Snowflake, kanske det bästa datalagret som tjänst i molnet om du frågar mig.

Lycka till och våga satsa på molntjänster!

En sak till bara – kolla gärna in ett annat av mina inlägg där jag tipsar om hur du kan hålla bra ordning i ditt SQL Server DW.