Sparks på väg utför – ett roligare sätt att generera testdata

17 oktober 2017

Att bli bättre på visualisering av data

Om man vill jobba med att bli bättre på visualisering av data behöver man träna. Gärna med många olika sorters data. Då finns det ju mer eller mindre roliga sätt att skapa upp testdata, de flesta mindre roliga. Dock har vi hittat ett bra och riktigt roligt sätt att generera testdata till våra visualiseringsutbildningar.

Ha rolig och generera testdata samtidigt

Dagens tips: Kör gemensamma aktiviteter som spottar ur sig någon sorts statistik samtidigt som ni har roligt.

Vi har testat många olika varianter så som bowling, slalomtävligar, nattdueller, minigolf, 5-kamp på Grönan m.m. Gemensamt för alla är att vi ser till att få resultaten i digital form så vi kan använda dem när vi fördjupar oss i datavisualisering. T ex kan du här lära dig att göra bumpcharts med hjälp av våra bowlingresultat.

Nu behövde vi mer testdata igen så i väntan på att skidsäsongen ska dra igång åkte vi på Sparks till Flottsbro skidbacke och testade Downhill Cars. I 150 kilo tunga bilar med störtbågar swishade vi nedför backen på tid. Varje person gjorde ett antal åk och målet var att i ett stycke ta sig nedför banan på kortast möjliga tid. 

FILMEN

Här är en liten film från testdatainsamlingen som finns på Sparks Instagramkonto. Kan för övrigt rekommendera att följa @sparks_bi om du vill se fler tips på roliga sätt att samla testdata.

Stor credit till vår mästerregissör Ville som står för kameraarbete och klippning. 

Visualiseringen

Självklart såg vi till att få med oss datan från denna uppskattade aktivitet och vad passar bättre än att visualisera den i Tableau? Det vi gjorde var att vi anordnade en visualiseringstävling på en av våra Tableau Tuesdays där alla fick datasetet och 1 timme på sig att fundera ut och bygga någon klurig viz om racet. Här kommer ett exempel från övningen som jag publicerat på Tableau Public, klicka gärna runt nedan och kolla vem som var snabbast 😉

Vill du ha datat och arbetsboken är det bara att ladda ner den genom att klicka på Download i dashboarden nedan.

Vad blir din nästa aktivitet för att samla testdata?

PS nr 1
Får du inte med dig dina kollegor på någon rolig aktivitet kan jag tipsa om Mockaroo som är ett toppenverktyg för att generera testdata online.

PS nr 2
Vill du vara med och generera testdata på våra aktiviteter? Jag vill ha fler kollegor och större dataset.