frågor och svar

Du stöter säkert på en hel del utmaningar i arbetet med dataanalys eller rapportering på din arbetsplats. Lugn, vi hjälper dig.

Fråga experterna

Känner du igen dig?

Tar dina arbetsuppgifter lång tid? Fastnar du i knöliga Excel-ark? Du är inte ensam. Det är några av de vanliga problem vi löser.

”Det tar alldeles för lång tid att klippa och klistra ihop månadsrapporten”

Svar: Sluta att klistra månadsrapporter. Du är garanterat värd att lägga din energi på mer kvalificerade uppgifter. Din tid behövs till att göra analyser och föreslå nya aktiviteter. Idag finns flera sätt att snabbt komma igång med ett mer automatiserat arbetssätt. Våra partners Tableau, Alteryx och Microsoft har alla flera verktyg som kan hjälpa dig. Prova fritt i 14 dagar eller ring oss.

”Jag har svårt att få stöd och budget till att göra oss mer datadrivna och analytiska”

Tyvärr är det inte helt ovanligt. Många företagsledningar förstår fortfarande inte hur mycket det finns att vinna på att etablera en datadriven och analyserande kultur. Du som insett nyttan behöver inspirera ledningen på ditt företag så de förstår alla möjligheter en digital och analytisk organisation ger. Kraften i att få alla medarbetare att tänka data och vara kreativa med analys, gör det svårt att motivera varför man INTE ska avsätta budget för detta.

”Jag tycker inte vi får ut den nytta vi vill från vår nuvarande BI-lösning”

Svar: Här gäller det att göra en analys och se var problemet ligger. Är det tekniska problem? Är BI-verktygen för svåra för användarna? Är det utmaningar med datakvalitet, strukturen eller saknas det resurser på BI-avdelningen? Kan det vara så att ni inte har lagt tillräcklig med tid på intern marknadsföring av lösningen? Användandet och lusten att arbeta med data kommer inte alltid av sig själv. Det är viktigt att välja ett BI-verktyg som användarna snabbt lär sig att gilla. Allt för många fantastiska datalager faller på att medarbetarna inte förstår verktyget.

”Vi kan inte analysera data från alla våra olika system. Tror vi behöver ett datalager, hur gör man?”

Svar: Det här är ingen liten fråga. Börja i mindre skala, men med en stor tanke om slutmålet. Vi på Sparks har mycket erfarna projektledare, datawarehouse-arkitekter, BI-utvecklare och visualiseringsexperter, som finns redo att hjälpa er på resan. Hör av dig så sätter vi målbilden tillsammans.

”Mina dashboards blir inte snygga och tilltalande som jag vill”

Svar: Att bygga tilltalande dashboards är en konst som kräver övning. Låt dig inspireras av hur andra gör på t.ex. Tableau Public, där finns många filmer och guider. Öva, öva, öva! Om du behöver en egen dashboard-tränare finns vi på Sparks här för dig.

”Jag får inte fram rätt budskap med mina analyser och rapporter”

Svar: Det är alltid en utmaning. Bara för att man gör snygga grafer är det inte säkert att de landar rätt hos mottagaren. Precis som med vilken kommunikation som helst behöver man tänka igenom vad man vill ha sagt och lära sig hur man visualiserar det bäst. Följ vår blogg, snart kommer nya inlägg om vilka graftyper som bäst visar olika sorters information.

”Vi har börjat använda Tableau men ledningen vill fortfarande bara se PowerPoints”

Svar: Ledningen kanske inte har insett möjligheterna. Be om att få göra rapporteringen i Tableau, bygg en story och önska att få sitta med på nästa ledningsgruppsmöte. När frågor runt resultatet dyker upp är du snabb och visar hur det går att få svar på frågorna direkt i Tableau. Du kan också lägga till ett par interaktiva dashboards med guidad analys. Då klarar sig ledningen själva nästa gång. Lycka till.

”Datawarehouseteamet låter mig inte koppla upp mig mot datalagret”

Svar: Prata med IT och förklara varför du vill koppla upp dig. Om de får en förståelse för dina behov kan utmaningen ofta lösas. De kan t. ex. bygga en struktur som stöder att du och andra ska kunna koppla upp er direkt med de verktyg ni har. Eller ännu bättre, låt IT förbereda, kvalitetssäkra och publicera färdiga datakällor för just det BI-verktyg ni enats om att använda.

”Det tar en hel månad från det att jag beställer en rapport från BI-teamet tills den är klar”

Svar: Genom att välja rätt BI-verktyg kan du underlätta arbetet för både dig och dina medarbetare. Det finns lättanvända verktyg som låter dig fokusera på analysen, och BI-teamet på modellering och kvalitetssäkring, av den data du behöver.

”Vi på IT orkar inte leverera rapporter i den takt verksamheten behöver”

Svar: Om det är ni på IT/BI som måste leverera alla rapporter och analyser till verksamheten blir det snabbt ohållbart. Ni får inte tid till det ni är bäst på, att samla in, modellera och säkra nya datakällor. Undersök vilka verktyg som kan hjälpa era kollegor att göra rapport- och analysjobbet själva.

”Jag är inte säker på att Tableau skulle lösa våra utmaningar”

Svar: Nej, det kan du inte vara. Det är därför du ska ladda ner och prova Tableau gratis i 14 dagar. Vi demonsterar gärna verktyget för ditt företag om du vill. Ring oss.

”Jag har testat Tableau och vill köpa det, men IT säger att Power BI är gratis och att vi ska använda det”

Svar: Vad vill ni uppnå med ert BI-verktyg? Kan du förklara för IT varför du tycker att Tableau ger dig och företaget bättre nytta? Power BI kanske passar ert företag bättre, men det är inte gratis. Faktum är att Tableau har lägst TCO, Total Cost of Ownership, av alla ledare i Gartners Magic Quadrant (Tableau, Qlikview, Microsoft). Det finns mer än licenspriset att ta hänsyn till när man jämför produkter. Och en sak är säker, ingenting är helt gratis.

”Jag kan inte välja analysverktyg, alla demos och presentationer ser likadana ut”

Svar: När en produktleverantör visar sitt verktyg får du alltid se hur snyggt och enkelt det är att bygga rapporter och dashboards. Vi rekommenderar att du testar de verktyg du är intresserad av själv. Först då upptäcker du vilket som fungerar bäst för dig. Har du provat Tableau eller Alteryx?

”Jag har lagt till en extra kolumn i Excel och nu måste alla mina VLOOKUP formler ändras”

Svar: Excel är fantastiskt, men det finns många ark med formelfel och formelberäkningar som bara upphovsmannen förstår. Med alla nya verktyg för dataanalys och datapreparering som nu finns tillgängliga är det kanske dags att lämna Excel. Alteryx är ett verktyg som blivit många affärsanvändares och analytikers favorit. Läs vår bloggserie om hur du gör de vanligaste Excel-uppgifterna i Alteryx. Ladda ner och prova Alteryx gratis i 14 dagar.

”Vi skulle behöva en plan för hur vi ska använda data som underlag för våra beslut.”

Svar: Det här en stor och viktig fråga. För att lyckas bra genom hela organisationen krävs engagemang och resurser från högsta ledningen. Börja med workshops där ni lyfter upp alla idéer och möjligheter och skapa sedan en målbild om framtiden. Prioritera analysområden och gör en avvägning av var det gör mest nytta i förhållande till komplexiteten.
När ni lyckas inom ett första område och arbetar med data på det sätt ni vill, är det dags att inspirera resten av organisationen.

”Ledningen säger att de nu vill ha både rapportering och analys i sina iPads och mobiler”

Svar: Nu gäller det tänka lite nytt. De flesta befintliga dashboards är gjorda för stora skärmar, de blir plottriga och svårlästa på en iPad och helt oläsbara i mobilen.
Ett tips är låta dina viktigaste nyckeltal ta stor och tydlig plats på de mindre enheterna. Visa bara ett diagram åt gången i mobilen. I Tableau kan du använda Device Designer för att exakt bestämma hur en dashboard ska se ut beroende på slutanvändarens enhet.

”Jag frågar IT om nya analyser flera gånger i månaden och de börjar tröttna på att hjälpa mig.”

Svar: Då kanske det är dags att hitta ett nytt sätt att arbeta. Ett self-service verktyg låter dig och dina kollegor göra analysjobbet själva, medan IT tillhandahåller den data ni behöver. Nya self-service verktyg kan blanda data från många olika datakällor, som IT inte hunnit ta sig an. Det ger helt nya möjligheter för analys. Både Tableau och Alteryx är väldigt lättanvända verktyg som vi varmt rekommenderar.

”Jag vet att vi har datat jag behöver men det är ingen idé jag ber IT om den, det är för krångligt att lösa”

Svar: Visst kan det vara komplext, men om du vet att datat finns brukar det gå att lösa. Sitt ner med IT och börja med att försöka få ut rådata. Strunta i om kvaliteten inte är toppen. Prova verktyg som Tableau och Alteryx, som snabbt låter dig samla och känna på datat, för att se om det ger vad du hoppades på. Då kommer du bli en bättre kravställare på IT och ni kommer kunna jobba fram lösningar tillsammans. Om du inte hittar det du behöver kan du slänga datat och bespara IT massor av tid.

”Cellerna i Excel är slut”

Svar: Tufft liv, eller hur? Mängden data man vill och behöver analysera ökar hela tiden i våra verksamheter. Därför kan det vara dags att lämna Excel, som verktyg för datapreparering och dataanalys, och titta på en riktig plattform. Fråga IT eller BI-avdelningen vilken plattform ni har på ert företag. Om ni inte har någon än tar vi gärna fram alternativ som passar just ert företag.

”Jag har fått ta över ett väldigt komplext Excel-ark för lönsamhetsanalys från en kollega som slutat och förstår inte varför det visar fel”

Svar: Eftersom Excel klarar av att lösa många olika problem blir ofta affärslogik och beräkningsregler gömda i stora ark, som snabbt kan bli verksamhetskritiska. Ibland saknas också dokumentation när komplicerade applikationer utvecklats av affärsanvändare, utan planering för förvaltning och underhåll. I det här fallet kanske ni kan lyfta in lönsamhetsanalysen som en del av BI-lösningen och in under BI-avdelningens vingar.

”Nu har vi använt vårt nya analysverktyg i sex månader och vi måste fortfarande ringa in konsulter när vi vill ändra något i rapporterna och de dashboards de byggde”

Svar: Förhoppningsvis har ni valt ett användarvänligt analysverktyg, som riktar sig till affärsanvändare, för att minska IT-beroendet. Om ni har gjort det, men ändå behöver löpande hjälp, kan det vara en bra idé att göra en ordentlig utbildningsinsats. Våra konsulter fungerar gärna som mentorer för att ni ska komma igång på riktigt. Ett bra sätt är också att sätta upp en intern användargrupp så ni kan lära av varandra inom företaget.

”Om Niklas på IT är sjuk kan vi inte få fram data till vår månadsrapport”

Svar: Aj, aj. Det bästa sättet att lösa det här problemet är att bygga bort alla manuella steg involverade i insamlingen av data. Ta hjälp av ett ETL-verktyg som kan bygga strukturerade laddningar av data och som kan schemaläggas och övervakas. Niklas tid kan säkert användas på bättre sätt.

ja, vi ringer dig

Vad kul att du vill prata med oss på Sparks. Skriv in namn och nummer. Vi hörs snart!

boka demo

Vad kul att du vill prata med oss på Sparks. Skriv in namn och nummer. Vi hörs snart!

fråga experterna

Svårt att få ut de analysresultat du vill? Nyfiken på bättre verktyg? Ställ din fråga direkt till en av våra experter via e-post.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

testa tableau

  1. Ladda ner och installera Tableau på din dator för att starta din gratis 14-dagars testperiod!
  2. Få värdefulla kom-igång-tips från våra experter under utvärderingsperioden.
  1. Börja skapa insikter och jobba med din data på ett sätt du aldrig gjort förut.
  2. När testperioden är slut bollar vi tillsammans dina intryck och funderingar och hjälper dig ta nästa steg med Tableau.

testa alteryx

  1. Ladda ner och installera Alteryx Designer på din dator för att starta din gratis 14-dagars testperiod!
  2. Få värdefulla kom-igång-tips från våra experter under utvärderingsperioden.
  1. Börja skapa insikter och jobba med din data på ett sätt du aldrig gjort förut.
  2. När testperioden är slut bollar vi tillsammans dina intryck och funderingar och hjälper dig ta nästa steg med Alteryx.