Öppen Data: Hur mår skolorna på Lidingö?

3 januari 2019

Öppen data är spännande tycker jag. Så när det visade sig att min hemmakommun, Lidingö, har fått pris som Sveriges bästa kommun när det gäller öppen data blev jag nyfiken på vilken data som finns. Det visade sig vara en hel del kul, allt från alla radonmätningar som gjorts i samtliga villor på ön till hur många som cyklar över Lidingöbron varje dag.

Men jag fastnade för ett annat dataset, ett som visar hur eleverna i grundskolan svarat på en elevundersökning om hur de känner för sina skolor och lärare. I samma dataset fanns statistik om behörighetsnivåer för lärarna och studieresultat för alla 9:e klassare. Spännande att se om det finns någon koppling!

Datasetet jag ville jobba med från Lidingö stad fanns i form av en .json-fil som innehöll all data som behövdes. Både elevundersökningar, statistik och studieresultat. Jag använde Tableau Desktop för att öppna och läsa .json-filen utan att behöva fundera så mycket på strukturen, det funderandet gjorde Tableau åt mig. Sedan kunde jag bara markera de delar jag var intresserad av och börja analysera.

 

Så här är mitt test av öppen data från Lidingös högstadieskolor med en analys av hur barnen trivs, hur utbildade deras lärare är och hur det går i skolan. Jag har publicerat analysen som en interaktiv dashboard på Tableau Public. Håll till godo 🤓

https://public.tableau.com/profile/stefan.danermark#!/vizhome/ComparisonofelementaryschoolsLidingSweden/ElementaryschoolsLidingSweden