Nyheter i Tableau 9.2

9 december 2015

Nu har Tableau släppt version 9.2 av Desktop och Server i skarpt läge så jag tänkte visa lite intressanta saker som kommer i dem.

Något som är roligt med att jobba med Tableau är att man introducerar en hel del nyheter i varje version, även i mindre releaser som i det här fallet från 9.1 till 9.2.

På Tableaus årliga konferens i Las Vegas nyligen gick man igenom ett antal nyheter som skulle dyka upp i ”kommande” versioner och där visade de upp en hel del av dessa nyheter.

iPhone-app


Äntligen kom iPhone-appen. Med intuitivt gränssnitt och möjlighet att spara offline-versioner kommer den att bli uppskattad. En mindre skärm presenterar dock sina egna utmaningar vad det gäller visualisering och det är inte säkert att befintliga dashboards alltid ser lika bra ut på en liten skärm som på dator.

Kartor


Inbyggd integration med Mapbox ger möjlighet att skapa kartor med skräddarsytt utseende. Här finns möjlighet att påverka utseendet på alla olika delar av en karta för att skapa kartor som sticker ut eller följer ett särskilt tema.

Visualiseringar

Ett antal mindre förbättringar har gjorts för visualiseringar. Det är inget revolutionerande men ändå saker som förbättrar produkten. Som exempel kan nämnas möjlighet att välja var totaler ska visas i listor, färgkodade labels i grafer och dedikerad Use as filter-knapp för dashboardobjekt.

Datainläsning

Inläsningen av Excelblad har blivit smartare och kan nu hitta separata tabeller i samma blad och läsa in dem som olika källor. Funktionen kallas Data Interpreter och kan slås av och på med en knapp i inläsningsvyn.

Behörigheter


I Tableau Server har man fortsatt förbättringen av behörighetsgränssnittet. Man kan nu på ett tydligare sätt styra en grupp eller användares behörigheter för projekt, workbooks och datakällor.

Man har även adresserat problemet med att behörigheter på projekt inte automatiskt ärvs av underliggande workbooks. Tidigare var man tvungen att använda knappen Assign permissions to contents för att det skulle ske. Nu finns dock möjligheten att låsa ett projekts behörigheter så att alla underliggande objekt automatisk får samma behörigheter.

Det här var de saker jag tyckte var mest intressanta i den nya versionen. Om det gett mersmak, ta en kik på länkarna nedan.

Fördjupade studier:
Tableaus lanseringssida för 9.2
Mer info om MapBox+Tableau
Susannes Choi’s genomgång av Tableaukonferensen. Spoiler: den var ”amazing”.