Ny release av Tableau: Svårt att motstå snabb uppgradering

30 oktober 2018

Tableau 2018.3 är här och den här uppdateringen innehåller några riktigt, riktigt bra nyheter. Här kommer min lista på 5 favoriter som gör att jag vill uppgradera direkt..helst redan i eftermiddag.

Set Actions

Det är inget snack, det här är den största nyheten i Tableau sedan LOD (Level of Detail expressions). Set Actions låter dig dynamiskt uppdatera medlemmar i ett set utifrån vad du väljer i en viz. Sedan kan du använda setet i beräkningar, visualiseringar och filter. Det låter kanske inte så revolutionerande. Men möjligheterna till ny funktionalitet stoppas endast av din egen fantasi och kreativitet. Single member drill down och avancerade jämförelseanalyser som ”proportional brushing” är bara ett par exempel. Jag återkommer med ett separat blogginlägg om Set Actions framöver då jag verkligen vill visa hur bra det är. Under tiden rekommenderar jag en titt på Art of the Vizable där Bethany Lyons från Tableau publicerat ett 20-tal exempel på vad du kan göra med Set Actions.

Heatmaps

Eller density charts som det egentligen heter har länge varit en efterfrågad feature i Tableau och nu är det här. Heatmaps låter dig sekundsnabbt visualisera miljontals punkter på kartor eller i scatterplots och direkt se heta områden. Mycket snyggt och användbart.

Transparent Backgrounds

Låt alla objekt du vill använda på en dashboard ha genomskinliga bakgrunder. Du som kämpat med att använda grafer på bakgrundsbilder för att göra dina dashboards mer levande kommer älska det här. Nu kan du göra ännu snyggare och mer engagerande dashboards än tidigare. Att det är obegripligt att det dröjt till år 2018 innan det här finns i Tableau är en annan sak..nu finns det 🙂

Multiple table storage for extracts

När dina extrakt består av många tabeller från datakällan kan du nu, tack var Hyper, välja att behålla den strukturen med många tabeller även i extraktet. Det här är väldigt bra av många anledningar. Dels kan du nu avsevärt minska storleken på dina extrakt genom att undvika redundant lagring av t ex dimensionsdata. En annan grym uppsida är att Tableau nu kan hantera M:M relationer utan att blåsa upp extraktets storlek. Det här öppnar nya möjligheter till att implementera komplex, tabellstyrd säkerhet på radnivå även i extrakt. Tidigare kunde detta bara lösas i live-connections. En otroligt bra förbättring. Så bra att den förtjänar ett eget blogginlägg som jag vet att Sammy sitter och filar på.

Dashboard navigation buttons

Har du kämpat med att skapa en bra navigering mellan dina dashboards? Suttit och skapat worksheets med symboler och pillat med actions för att sy ihop det? Glöm det nu! Här kommer knappar till dashboards, enkelt men kommer spara massor med tid för dig som bygger och ge dina användare en mycket bättre upplevelse. Låt knapparna vara vilka bilder du vill, ha egna tooltips och hoppa till både worksheets, dashboards, storys och externa web-adresser.

Det var mina 5 favoritnyheter, du kanske har några andra? Se hela listan på alla nyheter här.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor om nyheterna eller blev sugen på att uppgradera och behöver lite hjälp.