Hur använder man egna ikoner i Tableau?

5 juli 2017

Nivå: MEDEL – 3 minuters läsning

Fick en fråga idag från en kund som lagt mycket tid på en ny intern grafisk profil. ”Vi har tagit fram ett bibliotek med egna ikoner till intranätet som vi även vill använda i våra Tableau-visualiseringar. Kan vi göra det?”

Absolut! Jag brukar ofta använda både ikoner och färger från den grafiska profil mina kunder har. Allt för att öka igenkänning och engagemang av de visualiseringar som tas fram.

Jag förutsätter här att du vet hur du använder Shapes i dina visualiseringar och hur du väljer bland den standarduppsättning som finns i Tableau. Men hur gör man om man vill ha egna ikoner eller bilder?

Skapa ditt ikonbibliotek

Börja med att samla de bilder/ikoner du vill använda i en mapp. Jag har nedan kallat mappen för ”Mina ikoner” men den kan heta vad som helst. Kopiera sedan mappen till Shapes som du hittar under ”My Tableau Repository”. Här har jag samlat på mig några riktigt användbara ikoner..

Jag gör en visualisering som visar hur mycket som säljs och vad omsättningen är i Sparksbaren. För att göra visualiseringen lite roligare och framför allt tydligare vill jag använda mina nya ikoner.

Klicka på Shape under Marks. Nu kommer du se ditt nya bibliotek i listan. I mitt fall blir det ”Mina ikoner”. (Om din nya mapp inte dyker upp i listan, klicka på ”Reload Shapes”)

Dags att använda de nya ikonerna

Nu kan du tilldela dina medlemmar de ikoner du vill att de ska ha i visualiseringen, i mitt exempel blir det då så här.

Och min visualisering får då de nya fina ikonerna. Visst blir det lättare att förstå vad det handlar om?

Styr även färg och storlek

En fiffig sak är att du nu kan fortsätta jobba med både storlek och färg på dina nya ikoner på samma sätt som med Tableaus standarduppsättning av ikoner. Så här blir det när jag förtydligar ännu mer genom att låta Typ av Dryck styra färgen och Vinsten får styra storleken.

Så enkelt är det att öka engagemang, igenkänning och läsbarhet genom att använda egna ikoner i dina visualiseringar.

Jag fick även frågan hur man får in färger från en egen grafisk profil i Tableau. Det är ungefär lika enkelt, men det blir ett annat blogginlägg.

Vill du se många roliga och mer eller mindre snygga exempel på användning av egna ikoner och färger titta in på Tableau Publics galleri

Vill du ha en demo av Tableau från mig eller någon annan av Sparks Tableauexperter? Gå in på vår Tableausektion och boka.