Google Next 2019 – Rapport från Dag 1

10 april 2019

Jag har fått den roliga uppgiften att åka till San Fransisco och representera Sparks på Googles årliga konferens, Google Next. Här blandas allt ifrån Keynotes om de senaste lanseringarna från Sundar Pichai till djupdykningar där kunder berättar om hur de använder Googles Molntjänster för att lösa sina problem.

 

Anthos

Dagens stora lansering var Anthos, vilket är en del av Googles satsning för att hjälpa kunder att enklare migrera till molnet samt förenkla införandet av en multi-cloud strategi.
I korthet är det en tjänst för hantering av containers, vilket är ytterligare ett steg av virtuallisering efter virtuella maskiner, ett sätt som allt fler tjänster körs i form av. Anthos kommer tillåta hantering av containers och applikationer i både Googles, andra moln tex AWS samt i din lokala datorhall.
Syftet med detta är att i större utsträckning stödja och förenkla den strategi som Google ser hos allt fler kunder i form av multi-cloud. Det kommer även stödja en smidig övergång till moln, där vissa saker fortfarande behöver köras utanför molnet, men nu kan hanteras därifrån.

 

Öppen källkod

En annan satsning som lanserades var Googles fortsatta fokus på öppen källkod.
Detta i form av att Google tar in några open source produkter och gör dem fullt hanterade av Google, där både installation och hanteringen av dem samt även support från Google paketeras som en tjänst. Exempel på produkter som är med är MongoDB, Redis och Elastic.

 

Mjukstart för Analys, data och AI

Själv fokuserade jag på att gå på alla Analys, data och AI sessioner jag hann med under dagen.
Väldigt mycket av budskapet på dessa sessioner när det kom till hantering av data handlade om en ännu större push mot realtid och att korta tiden mellan att något skett till att man kan analysera datat och ta action på det. Detta vare sig om målet är att använda det för någon AI/ML modell eller om det bara ska kunna generera ett larm om att dina kunder just nu har en dålig upplevelse på din webb-site.

 

Vad det gällde nyheter var det inte så många inom analys och data idag, men en som togs upp på ett av de sessioner jag var på var Big Query Storage API, vilket släpps i beta. Det är ett ett API för att på ett råare sätt komma åt datat i Big Query bla för streaming, men kommer även snabba upp saker så som ODBC och JDBC drivrutiner för snabbare frågor från andra verktyg. Förutom prestanda öppnar det även upp för att fråga data utifrån snapshot, dvs ”hur såg innehållet och min tabell ut” vid ett specifikt tillfälle, liknande Snowflakes time travel.

 

Hann även med ett besök i den stora utställningshallen där man förutom träffa på Google partners så som Tableau och Matillion kunde få en inblick i Googles hallar med hur deras rack för AI och TPU ser ut. Detta var nog dagens selfie-ställe nr 1 😀

 

Spännande nyheter inom data och analys i morgon

Imorgon är temat på nyheter lite mer mot det jag tycker är roligast – Data och Analys! Besökte precis Googles område för analys på monterområdet och där hintar skärmarna om att några spännande saker är på gång..