En Qlik-konsults reflektioner efter 6 månader med Tableau

24 juni 2018

Efter att ha konsultat inom Qlik i drygt 6 år och nu arbetat med Tableau i 6 månader tänkte jag att det är dags att skriva lite om mina reflektioner. Observera att det här inte är en full utvärdering som syftar till att ranka dessa verktyg sinsemellan. Det här är en beskrivning av de skillnader jag som gammal Qlik-räv ser och vad det betyder för mitt arbete. Den största skillnaden hittills med att vara Tableaukonsult jämfört med Qlik dito är att man som Tableaukonsult skriver mycket mindre kod och man utbildar och hjälper slutanvändare mycket mer. En Tableaukonsults roll är mer fokuserad på att hjälpa användare igång med verktyget mer än faktiskt utveckla, även om jag så klart gör det också.

Self service
Det vill säga hur enkelt det är för slutanvändare att göra egna dashboards och visualiseringar. Här är Tableau väldigt mycket bättre än vad någon produkt hos Qlik någonsin kommer att vara. Det är helt enkelt inte så lätt att göra visualiseringar i Qlik utan att skriva någon form av kod, antingen i form av set-uttryck eller genom att återanvända ett variabelt bibliotek. Qlik’s properties är dessutom många och ganska svårförstådda. I Tableau drar man och släpper sina measures och vips så har man något visuellt att bygga vidare på. I Tableau bygger man dessutom varje komponent för sig medan man i Qlik alltid har hela dashboarden att jobba med.

Filosofi och användarfokus
Tableaus fokus ligger på användaren, att denna med få klick ska kunna skapa något visuellt meningsfullt. Qliks fokus ligger fortfarande hos utvecklaren, hur denna ska kunna tvätta data, få ihop sin datamodell och sedan kunna skapa en visualisering. Qlik har historiskt på detta sätt varit ett djupare verktyg då det erbjuder ett ETL alternativ Tableau saknat. Nu är det dock nya tider då Tableau inkluderat sitt nya ETL- och dataprep-verktyg, döpt till Tableau Prep, i sin produktflora, utan extrakostnad. Det är ett dataprep-verktyg som precis som Tableau i övrigt har sitt fokus på användaren och inte på utvecklaren. Ni kan läsa en utförligare intro till Tableau Prep i Sammys blogginlägg här.

Kartor
Det där som alla kunder vill ha men sen inte använder 😊

I Qlik är det meckigt att få till en fungerande karta, man behöver scripta och använda GoogleMaps API eller någon annan kartprovider (QlikView). I Qlik Sense är det lite bättre men långt ifrån bra. Tableau däremot integrerar på ett väldigt snyggt sätt sina geografiska typer med funktionaliteten i Tableau Desktop där man enkelt kan börja använda kartor som en integrerad del i dataanalysen.

ETL
Qlik har det, Tableau har det inte..eller..så lät det tidigare, före Tableau Prep som släpptes våren 2018. Det hade tidigare också implikationer på lite skillnader i hur verktygen används. Qlik används för att från ax till limpa hämta, knåda och visualisera data medan Tableau istället behövde koppla upp sig mot hyfsat ”ETL:ad” data. Nu har även Tableau satt makten att förbereda sin data för analys i händerna på användaren, och man har gjort det riktigt bra. Jag har inte hunnit grotta ner mig i Tableau Prep men det jag sett och testat hittills känns mycket bra och i linje med Tableaus fokus på användaren och med så lite kodande som möjligt.

Stöd för Statistisk analys
Tableau har massor med inbyggd statistikfunktionalitet och kan även integreras mot R och Python vilket gör att man kan skicka avancerade statistikformler från en Tableau server till en R- eller Python-server och sen visa resultatet i Tableau, riktigt skarpt. I Qlik är det problem att ens skapa enkla referenslinjer baserat på mer komplicerade saker än medelvärden. I Tableau kan man få referenslinjer och intervall enligt standardavikelser, per tabell eller per pane (dimension i tabell) etc etc.
Enligt Qlik är detta något man jobbar på så vi får se när det kommer.

Community
Qlik’s community känns lite trött och hängigt, Tableau har ett väldigt aktivt och kul community. Tableau har bl a en public-server dit man kan publicera egna klurigheter och se vad andra har gjort med publik data, jättekul! Kolla in galleriet själv här: https://public.tableau.com/en-us/s/gallery

Connectivity
Tableau har out-of-the-box mycket fler connectorer till alla möjliga datakällor. Hos Qlik så har man valt att ta ganska mycket betalt för dessa. Tableau har dessutom ett par olika kopplingsmöjligheter att välja bland, både LIVE-kopplingar och möjligheten att extrahera data till Tableaus eget databasformat Hyper.

Rapportdistribution
Qlik har ett verktyg som heter NPrinting och som kan generera schemalagda rapporter baserade på Qlikobjekt, det var från början ett 3-parts verktyg som Qlik köpte och integrerade i sin produktflora. I Tableau kan du göra detsamma så länge det är till licensierade användare. Vill du skicka rapporter till mottagare utan licens finns inget standardiserat sätt att producera rapporter utan då behöver man göra ett script och använda windows schemaläggaren. (brr!) Ett annat alternativ för att sprida fasta rapporter till olicensierade användare är att använda en tredjepartsprodukt som t ex Push Metrics. Den låter dig både schemalägga rapporter till mail och publicera Tableauanalyser till dina Slack-kanaler.

Tabeller (RR)
Qlik är bättre än Tableau på att visa data i tabellform. Resultaträkningar är inte Tableaus starka sida. Med containerobjekt och lite pill går det att få till något som liknar en resultaträkning i Tableau, och t o m blir riktigt snyggt, men det kommer inte av sig självt. Kanske är tanken att man ska visualisera sin data på andra sätt, dock kanske möjligheten till en riktig dynamisk tråktabell borde finnas!

Avslutning
En liten sammanfattning över vad jag tycker är de största skillnaderna!

OmrådeQlikTableau
Self ServiceSvårt för en oteknisk användare att göra något braVärldsklass
Filosofi och användarfokusFokus på utvecklaren och dataknådningFokus på slutanvändaren
KartorInte så braVäldigt bra
StatistiksupportNej inte så mycket allsVäldigt bra, kan integreras med R
ETLJa, jättebraJa, nytt för Tableau och väldigt lovande
CommunityLite tröttVäldigt levande
ConnectivityMånga connectorer finns men de kostar ganska mycket pengarMånga connectorer kommer med produkten gratis
RapportdistributionNPrinting, funkar bra!Måste göras via Scheduler och TabAdmin eller tredjepartsprodukter
Tabeller (RR)QlikView grymt, Qlik Sense sådärIngen stark sida

 

Det var mina samlade intryck efter mina 6 första månader som Tableaukonsult. Det har varit en spännande och rolig resa att få lära mig ett nytt verktyg. Och vem vet, jag kanske återkommer om ytterligare 6 månader och sammanfattar hur det känns då.

Vill du ha hjälp att göra en riktig utvärdering av vilket analysverktyg som skulle passa bäst för dig. Tveka inte att höra av dig till oss på Sparks.