Det beror på, berätta mer..

17 februari 2017

Då var den här. Gartners årliga utvärdering av BI-verktyg. Kul och intressant läsning, men.. Är inte ni också redan lite trötta på leverantörer, konsulter och kollegor som basunerar ut att just en speciell BI-produkt är bäst? Utan reflektioner – bara så: ”Den här är bäst – ingen protest!”

Jag jobbar aktivt som partner till många av leverantörerna som nämns i senaste Gartner-rapporten och för mig känns den här polariseringen väldigt oseriös. Jag som konsult vill ju alltid att mina kunder ska lyckas att växla mot ett analytiskt arbetssätt som fungerar utifrån just deras förutsättningar och behov.

Det får väl ses som helt naturligt och en del av spelet att produktleverantörerna som hamnar högt upp i utvärderingarna visar att de är stolta över det. Ofta med all rätt, det finns fantastiska produkter där ute.

Välj en annan väg

Men att vi konsulter inom BI och dataanalys ensidigt rekommenderar företag ett visst verktyg bara för att det är just det verktyg man själv kan och har satsat sina pengar på tycker jag är väldigt olyckligt. Vår värld har tillräckliga problem med polarisering just nu. Vi inom vårt område behöver inte gå den vägen.

Jag ser det som alla konsulters och BI-avdelningars uppgift att ha ett brett kunnande och en vilja att guida företag och organisationer rätt på sin resa mot att bli smartare genom dataanalys. Med den inställningen tycker jag det blir omöjligt att ta den lätta vägen och alltid säga att samma verktyg är bäst, oavsett förutsättningar.

Det beror på

”Det beror på.” Visst är det ett otroligt frustrerande svar att få när man frågar någon vad man ska välja? Men tyvärr är det ju så verkligheten ser ut, det är komplext. Ofta kanske rätt svar inte är att välja enbart ett verktyg utan istället att mångfald är bra. Jobbigt va? Men det är ju precis som i livet utanför, det fungerar inte med enkla lösningar som att bygga murar och stänga gränser, då kommer folket resa sig och protestera. Vi vill ha mångfald.

När du nu frågar din konsult eller kollega om vilket BI-verktyg du ska välja och får ett rakt och tydligt svar, dra öronen åt dig snabbt och fråga någon annan. Får du däremot det jobbiga svaret ”Det beror på, berätta mer.” då tycker jag du ska hälla upp en kaffe och ta en djupare diskussion för det tyder på att den konsulten faktiskt vill hjälpa till på riktigt.

Det är lite jobbigt att göra rätt

När diskussionen kommer lite längre och du ringat in en målbild för din analytiska resa, hur vet du då vilket eller vilka verktyg som är bäst för dig? Återigen – här tycker jag inte det finns några genvägar. Allt handlar om att du och din organisation faktiskt måste lägga tiden att testa själva. Ta gärna hjälp av någon konsult du litar på för att planera utvärderingen, men genomför den själva.

Ett viktigt tips på vägen – Lägg absolut inte på leverantören att bygga det ni vill se och sedan visa upp det färdiga resultatet på en demo. Tro mig, det finns så många verktyg som kan visa dig en 5-minuters demo som får dig att säga ”Wow!” Men den riktiga känslan av hur det är att leva med verktyget får ni bara om ni testar själva. Det kommer vara väl investerad tid, jag lovar.

Vill du veta mer om utvärdering av BI-verktyg så håll utkik på Sparksbloggen nästa vecka. Där kommer ett skolboksexempel på hur ett företag som tog sin utvärdering på allvar gjorde. Handfasta tips utlovas.

Hur Gartnerkvadranten ser ut? Det lär du inte missa i ditt LinkedIn-flöde. Men jag rekommenderar verkligen att ta lite tid och läsa rapporten, inte bara titta på prickarna. Först då kommer du förstår var produkterna är på väg och varför de placeras där de gör och vad det betyder för dig.

Eller så frågar du någon du litar på som läst den..