Bowling och Bump Charts

27 mars 2016

Härom kvällen var vi ett gäng från Sparks som gick och bowlade, inget riktigt Sparksmästerskap skulle jag säga..verkligen inte. Inte som förra året, då var det en riktig prestigematch, alla supertaggade. Sa jag att jag kom tvåa då?
I år..lite mer avslappnat..ABSOLUT ingen riktig tävling utan bara på skoj, för att det var kul. Resultatet sekundärt, mest roligt att hänga lite tillsammans. Återigen, resultatet helt oviktigt..precis som på Room Escape.

Ett riktigt bra sätt att visa hur rankingen mellan deltagare (eller produkter, säljkontor eller dyl) förändras över tid är en Bump Chart. Tänkte visa hur man enkelt kan göra en i Tableau.

Här är vårt Bowlingresultat visat i en Bump Chart. Varje linje är en person och cirklarna visar placering och ackumulerat resultat omgång för omgång i relation till alla andra.

Vi behöver kanske inte kommentera resultatet annat än att det var en riktigt tuff duell in i det sista mellan Martin och Aron men när Aron avslutade med två raka Strikes fick Martin ge sig.

Tillbaka till det roliga, visualiseringen. För att bygga den här grafen börjar jag med att plocka in den dimension jag vill följa ändringen över, för mig är det Omgång. Vanligt i andra Bump Charts är att det är tidsdimensionen man vill följa ändringen över. Sedan lägger jag även till mätvärdet som jag vill följa. I bowlingfallet är det ju poäng vi pratar om så jag lägger till mätvärdet Ack Poäng.

Därefter använder vi en Quick Table Calculation som heter Rank på vårt mätvärde.

Då är det dags att dra in namnen på spelarna, dra och släpp namn på Color i Marks. Då får man nedanstående resultat. Det man behöver göra då är att justera vår Quick Table Calculation så att den rankar på Namn. I bilden nedan ser du var du gör det.

När vi nu har beräkningarna rätt så kan vi ändra visualiseringen så att det blir lite tydligare. Under Marks så ändra graftyp från Automatic till Line. Då har vi egentligen en färdig Bump Chart men läs vidare så ska jag ge ett par tips för att förfina den lite.

För att få till de fina punkterna som markerar varje omgång i min graf så kan man använda sig av Dual Axis i Tableau. Börja med att göra en kopia på ditt mätvärde enligt nedan så du har två likadana grafer.

Sedan väljer du den ena visualiseringen under Marks och ändrar den till typen Circle (eller Shapes om du vill ha någon annan speciell ikon.)

Så, nu har du en visualisering med prickar och en med linjer. Här kommer då första tricket..klicka på ett av de gröna pillren och välj Dual Axis.

Tada..nu har du en riktig fin Bump Chart, kanske att du får justera storleken på prickarna lite så det ser bra ut. Och en sak till, högerklicka på axeln och välj Edit Axis och sätt Scale till Reversed så får du de topprankade medlemmarna högst upp i grafen så som man vill att det ska se ut.

Nu borde du ha hela basen klar och något som ser ut ungefär som nedanstående.

Jag jobbade vidare med lite formatering av labels och något filter för att landa i min visualisering över vår bowling och då hamnade jag i det du redan sett:

Skärmavbild 2016-03-27 kl. 15.56.02

Det var det jag tänkte visa den här gången. Fundera på om du har några analyser där du vill visa hur rankingen mellan dimensionselement förändras över tid eller över olika steg i en process. Testa att visualisera med en Bump Chart, jag tror dina läsare kommer gilla det. Lycka till!