Är drinkar och kompetensutveckling en bra kombination?

8 maj 2017

Att erbjuda engagerande och konkret kompetensutveckling till redan väldigt skarpa människor är en utmaning för många företag. Funderar du på hur ni ska utveckla ert team? Läs vidare och bli inspirerad av ett exempel på hur man kan lyckas med kompetensutveckling genom engagemang och glädje.

På Sparks senaste vårmingel fick alla gäster chansen att vara med i en drinktävling där man skulle gissa hur många drinkar samt vilken sort som beställts mest i baren. Så fort man registrerat sin ankomst i entrén kom ett mail till ett tävlingsformulär. Livestatistik från baren, tävlingen och entrén kunde under kvällen följas på ett antal dashboards på en stor monitor i baren. Men hur kom systemet för allt detta till egentligen?

Det hela började med frågan:

”Kan vi göra ett vårmingel datadrivet, lära oss en massa nytt och dessutom ha kul på vägen?”

Vad ska man göra?

Precis som många andra teknikbolag är en av våra utmaningar att ständigt utvecklas och hänga med i ny teknik, nya arbetssätt och vad som händer där ute på marknaden. Det går alltid att gå kurser eller utnyttja den outtömliga källan internet. Men vill man göra lärandet till ett riktigt kul och engagerande event där man tillsammans lär sig nya saker behövs ibland något annat. Vi bestämde oss för att prova på ett Hackathon.

Ett Hackathon är kortfattat en eventform där ett antal personer ses för att under begränsad tid ta fram en lösning och släppa lös sin kreativitet inom andra områden än man kanske jobbar med till vardags. Vi gjorde det genom att under en eftermiddag och kväll ses på Sparks kontor. Där hade det bunkrats upp med mat, godis, laddade Microsoft Azure konton och allt annat ett gäng teknikglada människor behöver.

Några av oss hade kommit på idén att det skulle vara häftigt att göra vårens bästa mingel ännu bättre genom att få det datadrivet med några live-dashboards från festen. Vi började skissa på vilken information vi ville ha i våra visualiseringar. Antal drinkar, ankomsttider och så behövdes självklart ett tävlingsmoment. Vi bröt ned lösningen och såg mer eller mindre tre delar. Dashboarden som skulle knyta ihop allt, ankomst- och tävlingssystem där man registrerade vilka som kom samt skickade ut mail där gäster kunde gissa i tävlingen. Sedan behövdes också en applikation där våra bartenders enkelt skulle kunna registrera vad som beställdes.

Full frihet att välja intressant teknik

Efter att fått koll på vad som behövde byggas delade vi upp oss i tre team som vart och ett fick ansvar för sin del av lösningen. Det första steget var att börja med att alla snabbt kom överens om hur strukturen för att dela information skulle fungera. Här blev databasen central och vi valde att sätta upp en SQL Azure databas. Efter en snabb modellering av gemensamma byggstenar var det bara för teamen att själva designa hur deras del av lösning skulle byggas.

Ankomstregistrering och tävlingsapp

Teamet som ansvarade för tävlings- och ankomst-registreringen ville pröva att utveckla webbapplikationer och samtidigt lära sig mer om Azure. Alltså installerades Visual Studio och teamet designade, byggde och publicerade en webbapplikation i Azure som dessutom integrerades med SendGrid, ett e-post och kampanjsystem för att skicka mail som hälsade alla välkomna och länkade till tävlingen.

Visualiseringslösningen

Visualiseringsteamet valde Tableau Online. Dels för att visa hur det fungerar tillsammans med en ren Azure-lösning samt se hur man på bästa sätt kan jobba med Tableau när man har att göra med realtidsdata så som snabbserverande bartenders. Det blev även några riktigt kluriga visualiseringar. Titta t ex på den nedan där ett hjärta till slut visade sig allt eftersom fler gäster dök upp.

Bartenderapplikationen

Teamet som ansvarade för bartenderapplikationen ville testa på att bygga en iPad-applikation så där skaffade man sig ett Apple Developer konto och började bygga på sin första iOS applikation. Det behövdes även ett sätt att skicka data från iPad-applikationen till Visualiseringsteamet. Man fick då även ta fram ett REST-api som kunde ta emot och lagra information om de drinkar som beställdes. REST-api:et ansvarade för att spara ner bartendrarnas aktivitet i SQL Azure-databasen.

Lärde vi oss något?

Ja, hur gick det då? Efter ca 9 timmars byggande fick vi ihop en lösning som fungerade från ax till limpa, det var riktigt imponerande att se vad man kan skapa på en eftermiddag. Fokus, kreativitet och skratt tog oss väldigt långt. Vi fick dessutom chansen att testa och labba med teknik som kanske inte alltid dyker upp i vardagen – så det var ett mycket bra komplement till det vanliga lärandet.

Minglet då? Jo, för våra gäster blev resultatet av vår kompetensutveckling ett engagerande tillskott till vårminglet där någon till och med vann en Apple watch! (Nyfiken på hur det var på själva minglet, kolla in foton och filmer här.)

Vad blir då svaret på den inledande frågan: Är drinkar och kompetensutveckling är en bra kombination?

Svaret måste bli att det är en utmärkt kombination. Men det viktigaste är att våga vara kreativ runt ett ämne som engagerar just dig och dina kollegor.