Alla är i underläge utan data

10 februari 2017

Har du tänkt på hur många digitala spår du som enskild individ lämnar i vardagen? Tänkt exempelvis på din smartphone, sociala medier, kortbetalningar, mail etc. Och så finns det ca 7,4 miljarder av oss. Ja, det behövs ingen större utläggning om vilka enorma mängder data som genereras varje sekund. Se till exempel på vilken otrolig betydelse IoT har fått senaste åren och ännu mer kommer att få i framtiden.

Hur mycket data?

Enligt en snabb Googling så lagrade vi för 4 år sedan ungefär 4,4 zettabytes. Prognosen är att vi kommer ha minst 10 gånger så mycket, dvs 44 zettabytes, år 2020. Gissar att du som jag inte har en aning om hur mycket en zettabyte är så jag frågade Google igen. En zettabyte är uppenbarligen 44 triljoner gigabytes. Ok, börjar vi förstå omfattningen, utmaningen och möjligheterna?

Koll på siffrorna = Framgång och makt

I förra veckan var jag på Beslutsstödsdagen här i Stockholm. Jag lyssnade på entreprenören och investeraren Christen Ager-Hanssen som tillsammans med Jenny Hedelin skrivit boken HQGATE som handlar om kraschen och turerna runt HQ-bank. Christen var Key Note speaker och hade en lite annorlunda vinkling, med ett otroligt kraftfullt budskap, gällande data och dess betydelse. Han hävdar t ex att det inte är advokater vi behöver i krislägen utan Big Data. Utan data är även den duktigaste och mest pålästa advokaten i underläge och allt för få förstår vikten av att analysera och känna till sitt data.

In order to succeed you need to know your numbers.

I mina ögon är detta applicerbart på i princip allt vi gör som individer och bolag, oavsett yrke och bransch. Som även min tidigare arbetsgivare, EF Education First, alltid framhävde: ”In order to succeed you need to know your numbers.” Helt rätt tänkt. Business Intelligence, beslutsstöd och data-analys kommer vara något vi varken kan eller bör undvika med tanke på hur mycket data som genereras (och i vilket tempo). I alla fall inte om vi vill vara framgångsrika.

Möjlighet för en VANLIG DÖDLIG PERSON att ligga steget före?

Som ekonom och ganska oteknisk person, som inte kan koda eller har någon djupare kunskap inom datawarehouse, ETL etc. ställer jag mig då frågan: Hur skall vanliga dödliga personer som jag kunna greppa, se och förstå sitt data? Svaret jag hittat är self-service data analytics. Datavisualiseringar och analyser som jag själv enkelt kan ta fram genom drag and drop – utan att behöva koda, skripta eller ringa en databaskompis.

En färd i en lyxig limousin istället för ett jobbigt spinningpass

Av alla verktyg jag testat inom området finns det verkligen ett jag tycker sticker ut ur mängden. Jag har hittills inte hittat något verktyg inom self-service BI som på samma sätt får resan till visualiseringen, analysen och dashboarden att bli som en färd i en lyxig limousin istället för ett jobbigt spinningpass där man inte rör sig en meter och svettas ihjäl. Vilket verktyg som är min limousin? Jo, Tableau, utan konkurrens det lättaste för en relativt oteknisk person som mig. (Och ja, jag har testat ett helt gäng andra som bara gjorde mig svettig.)

Det bästa av allt? Jag får jobba dagligen med att hjälpa företag med data-analys och beslutsstöd och dessutom i just detta verktyg. Hur coolt är inte det? Vill du prova på och göra min resa – ladda ner Tableau här och hör av dig till mig. Då skall jag lära dig allt jag kan.