6 tips för att klara din Tableau Desktop Certifiering

19 december 2017

Att lära sig Tableau

Är Tableau nytt för dig? Har du jobbat med liknande verktyg tidigare eller är du ny i BI-verktygens spännande värld? Tycker du det känns svårt att veta vart du skall börja när det är dags att lära sig ett nytt verktyg. Då ska du fortsätta läsa!

När jag själv skulle börja lära mig Tableau satte jag upp målet att certifiera mig, Jag tycker certifiering är ett bra kvitto på att man kan alla viktiga delar i ett verktyg. Jag hade ett litet försprång eftersom jag tidigare jobbat mycket med ett liknande verktyg, men jag hade aldrig tidigare använt Tableau.

Var börjar man för att lära sig Tableau på bästa sätt?

Jag började på Tableaus hemsida, där de har en sektion som heter Learning. Kändes som ett logiskt ställe att börja på! Tableau har samlat en serie instruktionsvideor som på ett pedagogiskt sätt instruerar hur man använder programmets olika funktioner och arbetsmetoder. Man kan naturligtvis även kolla på youtube eller liknande videotjänster på nätet, men den största fördelen med Tableaus egna videor är att de under varje video listar alla filer som är relaterade till just den övningen, t.ex. de olika datakällor som används i videon. Den bästa detaljen man kanske inte tänker på i början: De bifogar alltid 2 arbetsböcker. En som är konfigurerad som början av videon och en med den färdiga lösningen.

Efter att ha tittat igenom samtliga videos under rubriken Tableau Desktop samt kört igenom exempelfrågorna som finns i Exam Prep kände jag mig ganska självsäker. Nu kan jag ju det här! Och om syftet med att lära sig Tableau är att kunna använda det i sin yrkesutövning kommer du att klara dig ganska bra på det här sättet. Du kommer att få den praktiska erfarenhet du behöver ju mer du jobbar med programmet. Men om du skall skriva certifieringstestet kommer du även att behöva öva på det praktiska.

Testet är svettigare än man tror

När jag skulle skriva provet så insåg jag att det är en helt annan sak än att sitta och studera för sig själv med all tid i världen. Själva provet är omfattande och innehåller väldigt många frågor. 2 timmar kan kännas som väldigt lång tid, men man behöver varje sekund. Man behöver alltså inte bara kunna Tableau i teorin, utan även ha genomfört momenten i praktiken. Här kommer extramaterialet till Tableaus videor in. Genom att ladda ner den tillhörande arbetsboken för en video kan man själv följa med och få praktisk erfarenhet direkt. Presentatören i videon presenterar ofta ett problem som skall lösas under videons gång. Jag brukade skriva ner problemet, pausa videon och sedan försöka lösa problemet själv innan jag tittade på hur hon gjorde det. Ibland gick det bra och ibland gick det mindre bra, men det tvingade mig in i ett sätt att tänka kring arbetssätt i Tableau

Träna, träna, träna

Vissa moment sätter sig direkt och vissa moment tar lite längre tid att greppa, vad som är svårast tror jag är väldigt individuellt. Vissa videor tittade jag bara på en gång och vissa videor har jag kollat flera gånger. Men tänk på att om det är något som är krångligt, så är det alltid lättare att förstå om man prövar själv!

Jonas top 6 praktiska tips för ett lyckat certifieringstest i Tableau

1. Håll koll på dina datakällor

Provet består av frågor på en mängd olika datakällor, men det är inte nödvändigtvis så att frågor som rör en gemensam källa kommer efter varandra. Du kan få en fråga på samma datakälla i början och i slutet på provet. För att enklare kunna hålla isär datakällorna och inte behöva skapa upp dem varje gång du behöver dem kan du spara ner arbetsboken som du förberett datakällan i med ett namn som gör att du känner igen det. Då kan du öppna upp den färdiga datakällan i efterhand och du får även ett namn på fönstret om du behåller arbetsboken öppen. 1 eller 2 fönster är inte så svåra att hålla reda på men om du har använt 5 datakällor blir det lätt förvirrande när fönstren bara visar Book1-Book5.

2. Förbered datorn du tänkt skriva på

Provet kommer att göras på en virtuell maskin och det finns en del krav som behöver uppfyllas för att det skall gå att genomföra. Se till att alla uppdateringar är gjorda på systemet, se till att stänga av alla automatiska uppdateringar och liknande som kan komma igång mitt under ditt prov och stäng av alla kommunikationsverktyg (t.ex. skype eller mail). Ta en titt i Tableaus egen beskrivning för hur man får ett lyckat prov.

3. Skriv inte på Mac

Det ska tekniskt gå att skriva på Appledatorer. Men vi på Sparks (som iofs älskar Mac) har varit med om att det inte alltid är så lyckat och risken för kompabilitetsproblem mot den virtuella maskinen som man ansluter till är väldigt hög.

4. Använd en extern skärm om du använder en laptop

Du får bara använda en skärm när du skriver provet, så se till att den är tillräckligt stor. Du kommer inte att kunna använda ALT+TAB för att flytta mellan fönster i den virtuella maskinen så en tillräckligt stor skärmyta kommer att underlätta väldigt mycket. Använd också extern mus och tangentbord.

5. Behåll tempot!

Fastna inte på en svår fråga för länge. Tar det för lång tid, markera frågan med en flagga och gå till nästa. Det är bättre att svara på alla frågor än lämna några obesvarade för att du fått slut på tid. När du svarat på de frågor du är säker på kommer du att veta hur mycket tid du har att lägga på de där extra knepiga frågorna på slutet.

6. Är du inte van att använda engelskt tangentbord, titta på det virtuella tangentbordet

De virtuella maskinerna som man skriver provet på använder engelska som huvudspråk. Tyvärr sitter inte alla specialtecken på samma ställe som på svenska tangentbord. Genom att ta upp det virtuella tangentbordet (fråga testledaren om du inte hittar det) kan man få en överblick av vart specialtecken finns. Man vill inte ödsla dyrbar tid på att leta efter {-tecknet i onödan.

Nu är det din tur!

Det var mina väldigt handfasta tips som förhoppningsvis ökar dina chanser att lyckas med din certifiering. Så nu är det din tur att börja öva på handgreppen i Tableau. Är du målmedveten och tragglar på lovar jag att du har din certifiering och kan fira om några veckor.

Och det bästa av allt..då har du ett riktigt bra kvitto på att du har koll på Tableau. Nu kan du glänsa bland kollegorna och fixa de mest avancerade analyserna, snyggare och snabbare än någon annan. Dessutom kommer du ha ett fint diplom på skrivbordet som kan vara bra att ha när du ska snacka lön med chefen eller när du letar nytt jobb.. (Hos oss på Sparks kanske?)

LYCKA TILL!